KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O szkole

 

Szkoła Podstawowa nr 81 rozpoczęła swoją działalność w roku szkolnym 1960/1961 w budynku przy ulicy Harcerskiej 8/10. Pierwszym jej organizatorem i kierownikiem był Henryk Sroczyński.

Dopiero w kwietniu 1961 roku uczniowie rozpoczęli zajęcia w budynku szkolnym przy ulicy Emilii Plater 28/32.

Szkoła Podstawowa nr 81 została zlokalizowana w bezpośrednim sąsiedztwie byłego obozu dla dzieci i młodzieży przy ulicy Przemysłowej. W związku z tym dnia 1 czerwca 1966 roku odbyła się uroczystość nadania szkole imienia "Bohaterskich Dzieci Łodzi". Była to impreza ogólnołódzka, w trakcie której Obywatelski Komitet Ochrony Pomników Walki i Męczeństwa przekazał Szkole ufundowany przez siebie sztandar.

W lutym 1966 roku rozpoczął działalność Szczep Harcerski "Szare Szeregi".

9 maja 1971 roku, nieopodal szkoły - w parku Szarych Szeregów odsłonięto Pomnik Martyrologii Dzieci Polskich. Od tej chwili młodzież szkolna i harcerze naszej Szkoły przejęli patronat nad pomnikiem.

W budynku szkolnym powstała wówczas Izba Pamięci Narodowej, która w 1981 roku została przekształcona w Szkolne Muzeum.

W roku 2004 przeniesiono Izbę Pamięci i na uroczystościach w dniu 19 stycznia 2005 r. dokonano uroczystego jej poświęcenia.